Terug naar overzicht

Interimmer na negen dagen ontslagen - Werkgever door rechter afgestraft

Ondernemers moeten snel kunnen handelen om zich aan te passen aan gewijzigde omstandigheden. Maar je kunt ook té snel handelen. Dat ondervond een ondernemer in het zuiden van het land. Het loopt niet lekker in zijn bedrijf; de financiële positie is zorgelijk en hij trekt een nieuwe bedrijfsleider aan. Deze start zijn werkzaamheden op 4 februari, maar wordt op 13 februari alweer ontslagen.

  • 14 januari 2020

De zaak komt voor de rechter. De medewerker had een halfjaarcontract zonder proeftijd en vordert loon tot de oorspronkelijke einddatum. Hij claimt daarnaast een extra ontslagvergoeding omdat de werkgever hem zonder reden ontsloeg, nog voordat hij met zijn ogen heeft kunnen knipperen.

Registreer en lees 3 maanden elke maand 3 premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u zich registreren. Registreer nu en lees 3 maanden lang elke maand 3 premium artikelen naar keuze gratis!

Over de auteur

Margreeth Colenbrander

Margreet Colenbrander is juridisch adviseur bij het Dienstencentrum. In PRINTmatters schrijft zij ieder nummer een column over juridische zaken rondom werknemers.

Terug naar overzicht