Terug naar overzicht

Dossier - Offset drukken

Offset drukken

Offset drukken is een veelgebruikte techniek voor het drukken van met name boeken, tijdschriften, verpakkingen en handelsdrukwerk. Ingenieurs werken zich uit de naad om - met steeds meer automatisering - deze techniek ook geschikt te maken voor kleinere oplagen, aangezien de vraag naar kleinere oplagen stijgt. In dit dossier leest u artikelen over ontwikkelingen bij machineleveranciers, afgewisseld door nieuws over grafische bedrijven die offset drukken. 

Nieuws

npn, drukkers, komori, lithrone, led, uv, pers

Hoe is het met NPN Drukkers?

NPN Drukkers in Breda heeft de begin dit jaar bestelde Komori Lithrone G40 LED-UV pers op 72 x 102 formaat eind juli officieel in gebruik genomen.

Nederlandse reclamefolders

Opt-in-systeem folders landelijk nieuws

Het nu ook in Den Haag aan banden leggen van de huis-aan-huis-bezorging van folders was voor de landelijke nieuwswebsite nu.nl aanleiding aandacht te besteden aan het onderwerp.

print, printmanagement, lithografie, dsn, roelofs, drukkerij, colourmanagement

Printmanagement is meer dan lithografie

Printmanagement: lithografie mag je niet meer zeggen

smg, smg-groep, drukwerkmax, schuttersmagazijn, brundel

Nieuwe eigenaar SMG-groep én DrukwerkMax

SMG-groep in andere handen en nu met DrukwerkMax er bij.

royal, sens, manroland, evolution, vellenoffset, etiketten, drukker

Royal Sens investeert in Manroland 700 Evolution

Etikettendrukker Royal Sens, met productielocaties in Enschede en Rotterdam, investeert in een Manroland 700 Evolution vellenoffsetpers.

koenig, bauer, drukpers, verpakking, design, vellenoffset

Nieuwe Rapida 106 X verpakkingsdrukpers

Koenig & Bauer onthulde een nieuwe drukpers voor verpakkingsdrukkers.

atécé, cron, kampert-nauta, krause, plaatbelichter, palletloader

CRON plaatbelichters en Krause palletloaders voor Kampert-Nauta

Drie nieuwe plaatbelichters voor drukkerij Kampert-Nauta plus palletloaders

Koel offsetdrukken, scheelt energie

Volgens Jacco de Vries, directeur van Rotagraphic, kan dankzij de introductie van nieuwe Technotrans-apparatuur een slag geslagen worden in conditioneren van vochtwaterbeheer en inktroltemperatuur. ‘Dat kan leiden tot meer dan 20 procent energiebesparing.’

Nieuwe Roland voor Drukkerij-Uitgeverij Jan Verhoeven

De onder Brussel gevestigde Drukkerij-Uitgeverij Jan Verhoeven installeerde recent een nieuwe Roland 704 LV vierkleurenpers met lakunit en verlengde uitleg. ‘Het was een bewuste keuze om als opvolger van onze Roland 500 opnieuw voor manroland te kiezen,’ zegt directeur Bert Verhoeven.

HuigHaverlag kiest voor Kodak en Sonora

HuigHaverlag Printing in Wormerveer heeft onlangs bij AtéCé Graphic Products een nieuwe Kodak Trendsetter gekocht. ‘Dat moment hebben we gelijk aangegrepen om over te stappen op de procesvrije Kodak Sonora X offsetplaten,' zegt bedrijfsleider Stephan Knip.

Belgische rotatiedrukkerij Corelio failliet

Corelio Printing, in het tussen Gent en Brussel gelegen Erpe Mere, heeft vrijdag 23 augustus faillissement aangevraagd. Een eerder overnamegesprek met Moderna liep op niets uit. Als oorzaak wordt naar de markt gewezen, maar ook naar de Nederlandse moeder Circle Media Group, die de zaak zou hebben 'leeggezogen'. Op 26 augustus bespreekt de curator doorstartmogelijkheden.

Nieuwe Ryobi vijfkleurenpers voor Sanderus

Drukkerij-kartonnage Sanderus in het onder Gent gelegen Oudenaarde installeerde recent een nieuwe RMGT 790ST-5+C+SLD vijfkleurenpers met extra laktoren.

Directiewissel Gianotten tijdens viering 100-jarig bestaan

Gianotten Printed Media in Tilburg bestaat 100 jaar. Tijdens de viering daarvan, op 14 september, vindt een directiewisseling plaats. Huidig directeur Dré Stevens (r) geeft het stokje dan over aan Ron Boer die sinds april bij de onderneming werkt.

Nieuwe Lithoman 72-pagina pers voor Roularta

De Belgische Roularta Media Group investeert 12 miljoen euro rondom een nieuwe Lithoman IV 72-paginadrukpers van Manroland Goss. Deze nieuwe rotatiepers vervangt hiermee de laatste oude Mitsubishi 48-pagina-machine waardoor het machinepark nu volledig is vernieuwd. Volgens Roularta-ceo Xavier Bouckaert is er in de Benelux een tekort aan drukcapaciteit voor tijdschriften.

Belgische Coldset Printing Partners eerste met closed-loop voor waterloos drukken

In september komt in het Belgische Hasselt een groep Cortina-gebruikers bijeen. Cortina is de waterloze drukpers van Koenig & Bauer. Paul Huybrechts, ceo van het Belgische Coldset Printing Partners in Paal-Beringen daarover: ‘We hebben interessant nieuws te delen. In samenwerking met Koenig & Bauer en Q.I. Press Controls is een closed-loop inktregeling ontwikkeld voor de Cortina.’

Europese robot-primeur bij Veldhuis Media

Veldhuis Media investeert opnieuw in MBO vouwapparatuur en daaraan gekoppelde robots. Naar deze efficiency-bevorderende ‘CoBO-stacks’ is zo veel vraag dat er een heuse wachtrij is. Bij Veldhuis draaien straks twee robots en daarmee heeft de drukkerij in Raalte een Europese primeur te pakken.

Heidelberg versnelt de digitale transformatie

Tijdens de vorige week gehouden jaarvergadering over het boekjaar 2018/2019 van Heidelberger Druckmaschinen AG bleken de cijfers positief. Er wordt ingezet op versnelling van de digitale transformatie, de verdere uitbouw van abonnementenmodellen. De vergadering koos de Chinese Li Li in de Raad van Commissarissen.

Geen IKEA-gids meer in de bus

‘Jammer hoor,’ was het commentaar vanmorgen op radio Noord Holland als reactie op het besluit van IKEA om de gids in Nederland niet meer bij mensen thuis te bezorgen.

Verhaag Drukkerij gooit de poetsdoek in de ring

Ruim een jaar geleden werd Verhaag Drukkerij in Oldenzaal getroffen door een catastrofe in haar bedrijfsvoering. Een nieuwe 8 kleurenpers knalde uit elkaar met juridisch getouwtrek als gevolg. Nu, na een jaar ploeteren op een vervangende occasion, leggen de grafici het bijltje er bij neer. Het geld is op.

Komori showt nieuwe vellenpers in Utrecht

Komori heeft in haar Europese hoofdkantoor in Utrecht de nieuwe vellenoffsetpers GLX-840P gepresenteerd. Ruim honderd bezoekers kregen de mogelijkheden van de schoon- en weerdrukpers uitgelegd.

Heidelberg wil de Amazon van de grafische industrie worden

Heidelberg wil de digitale transformatie versnellen. Het bedrijf verwacht minder afhankelijk te worden van cyclische schommelingen, vooral als gevolg van de groeiende contractactiviteiten (inclusief abonnementsmodel). Voor Drupa 2020 kondigde Heidelberg CEO Rainer Hundsdörfer de bouw aan van ‘een digitaal ecosysteem van de gedrukte media-industrie’. De naam van het nieuwe platform is Hei.OS.

Ook award voor offset vervangende rotatieinkjet van Ricoh op Fespa

Tijdens de signbeurs Fespa, dit jaar in mei in München, werden traditiegetrouw awards uitgereikt; de EDP Awards en de Fespa Awards. In dit artikel gaan we in op de EDP Awards. De selectie van de EDP awards gebeurt door redacties van vaktitels die zich specifiek richten op digitale printprocessen. Dit jaar werden 28 awards uitgereikt. Canon had er best nog een extra award mogen krijgen.

Schokgolf in diepdruk leidt tot hoofdpijn bij uitgevers

Eerst was daar de sluiting van Helio Charleroi, al snel gevolgd door het einde van Roto Smeets Deventer. Wat moeten mediapartijen die tot nu toe in diepdruk lieten drukken doen nu de capaciteit voor deze massadruktechniek in één keer uit de Nederlandse en Belgische markt is verdwenen? Bij diepdruk blijven wordt duurder en bij weekbladen ook lastig qua planning. Bij massamedia is een overstap op offset rotatiedruk evenmin aanlokkelijk.

Klein verlies Agfa-Gevaert

Voor de gehele groep heeft Agfa-Gevaert een verlies van 3 miljoen euro geleden over het eerste kwartaal. Toegespitst op de grafische divisies blijft offset inzakken en inkjet groeien.

Heidelberg haalt doelen

De voorlopige jaarcijfers van Heidelberg laten zien dat de persenbouwer op de goede weg is: de omzet en de winst stijgen. Door de toenemende economische onzekerheden wordt wel vertraging van de groei verwacht.

Bijzondere pers voor De Bij

Maandag begint de opbouw van een Heidelberg Speedmaster SX74 bij Drukkerij De Bij. Die is in twee opzichten bijzonder: in het 50x70 cm-formaat wordt tegenwoordig niet veel meer geïnvesteerd en zeker niet in een vierkleurenversie met keertrommel.

Circle Media Group: missie mislukt

De Circle Media Group, eigenaar van het gefailleerde Roto Smeets, gooit de handdoek in de ring: de Oberndorfer Druckerei in Oostenrijk gaat dicht en de Belgische en Duitse drukkerijen gaan in de verkoop. Voor de Spaanse drukkerij-activiteiten worden de mogelijkheden onderzocht.

LINDA: twee nieuwe uitgaven na inkrimping printportfolio

LINDA compenseert een recente inkrimping van het printportfolio met de lancering van twee nieuwe printextensies in 2019: LINDA.loves en LINDA.vakantieboek. Caren Wassink, directeur b2b bij Mood for Magazines, ging er kort op in tijdens een presentatie over LINDA tijdens het Senefelder Misset Seminar.

Bertelsmann sluit diepdrukkerij in Neurenberg

Op 30 april 2021 gaat het slot op de deur van de diepdrukkerij van de Bertelsmann Printing Group in het Duitse Neurenberg. De maatregel kost 670 medewerkers hun baan.

293 Miljoen omzet voor manroland/Goss

Na de fusie van de rotatiepersenbouwers Manroland Web Systems en Goss International in 2018 heeft de, nu manroland/Goss geheten, onderneming cijfers over vorig jaar bekend gemaakt.

Flexodruk met offsetkwaliteit

Bobst komt met THQ FlexoCloud voor het bedrukken van golfkartonnen dozen. De kwaliteit van dit systeem is het resultaat van nauwkeurige afstemming van alle parameters en volgens de machinebouwer vergelijkbaar met offset. En dat met ‘gewoon’ CMYK.

Welke !*?X#: begint er nu een gewone drukkerij?

Wat bezielt je om, in dit tijdperk van internetdrukkers, een traditionele drukkerij te beginnen, met zelfs de slogan Drukwerk van Weleer? PRINTmatters reed naar Zwolle om de mannen van Drukkerij Dillen te vragen naar hun USP’s. Er volgde een gesprek over parallellen tussen de werelden van drukwerk en transport.

Koenig & Bauer breidt verder uit op verpakkingsgebied

De Duitse persenbouwer Koenig & Bauer neemt de Turkse fabrikant van vouw-plakmachines Duran over. Dit is in lijn met Koenig & Bauer’s strategie om zich te richten op groeimarkten.

Directeur BDUmedia: 'Het produceren van content is geen core business meer'

Met de aankoop van de HMC-huis-aan-huis bladen van de Telegraaf Media Groep verdubbelde BDUmedia haar positie in lokale media. De productie verloopt bijzonder efficiënt, met een geautomatiseerde layout en de inzet van "contentregisseurs" in combinatie met freelance journalisten. Directeur Klein Wolterink: "Het produceren van content is geen core business meer".

Blog

‘Jullie helpen onze branche om zeep!’

De telefoon ging op de redactie van PRINTmatters. Ik nam op. De meneer in kwestie checkte wie hij aan de lijn had en begon met zijn verhaal. Ik vroeg met wie ik het genoegen had. ‘Dat ga ik niet zeggen, want voordat ik het weet word ik genoemd in de media. Dat moet ik niet hebben en daar gaat het mij ook niet om.’

Roto bij de verkeerde chirurg

Is het afzetten van een been de redding van een hartpatiënt? Die vraag kwam bij mij op toen ik dacht aan de situatie bij Roto Smeets Group, dochter van de Circle Media Group. Als je hart niet goed functioneert en je daardoor met moeite ook nog eens te weinig zuurstof binnenkrijgt dan kom je vroeg of laat bij de dokter. PRINTMatters hoofdredacteur Robbert Delfos schrijft in een blog over de situatie bij Roto.