Terug naar overzicht

Dossier - Huis-aan-huisdrukwerk

Huis-aan-huisdrukwerk

Er is veel discussie rondom ongeadresseerd huis-aan-huisdrukwerk. Amsterdam besloot de bezorging van reclamedrukwerk te verbieden, tenzij bewoners via een JAIJA-sticker actief ervoor kiezen het te willen ontvangen. De gemeente Utrecht wil naast ongeadresseerd reclamedrukwerk ook de huis-aan-huiskranten aan dit opt-in-systeem onderwerpen. Grote grafische belangen staan hiermee op het spel. Wat te denken van een E. M. De Jong, de grootste drukker van huis-aan-huisreclame, terwijl bedrijven als De Persgroep en Koninklijke BDU wekelijks miljoenen huis-aan-huiskranten bezorgen. Volg dit dossier en mis niets meer. 

Nieuws

Nederlandse reclamefolders

Opt-in-systeem folders landelijk nieuws

Het nu ook in Den Haag aan banden leggen van de huis-aan-huis-bezorging van folders was voor de landelijke nieuwswebsite nu.nl aanleiding aandacht te besteden aan het onderwerp.

drukwerk, sticker  maildb kvgo reclamedrukwerk huis-aan-huis-drukwerk

Branche in verzet tegen JA/JA-sticker Den Haag

Vanaf 1 juli geen ongeadresseerd drukwerk meer in de Haagse brievenbussen.

hoorens printing surseance huis-aan-huisdrukwerk folders

Belgisch rotatiedrukker Hoorens draait niet meer

Belgische rotatiedrukker Hoorens Printing in surseance. 'Een Nederlands bedrijf maakte het de drukker moeilijk.'

papier drukkers corona

Corona raakt ook papierindustrie

Door de coronacrisis worden massaal orders geskipt bij de papierindustrie, omdat landen in een hele of gedeeltelijke lockdown gingen. 'Retailers kijken als eerste waar ze kunnen besparen op de marketinguitgaven,' meldt het Haarlemse PaperChainManagement op 12 mei. 'Dit betekent bijvoorbeeld dat huis-aan-huis uitgaven gedeeltelijk of helemaal komen te vervallen, want adverteerders blijven weg.'

failliet folder armada huis-aan-huisbladen

Folderverspreider Armada vraagt faillissement aan

Verspreidingsbureau Armada in Apeldoorn dat folders en huis-aan-huisbladen bezorgt, gaat na 45 jaar faillissement aanvragen. De coronacrisis doet de onderneming definitief de das om.

Boete voor fout bezorgde folder

Elke verkeerd bezorgde reclamefolder kan straks een boete van 500 euro opleveren. Met die sanctie wil de gemeente Den Haag de nieuwe regels rondom ongeadresseerde folderbezorging versterken.

Betekent opt-in ook de nekslag voor lokale kranten?

De rechtbank Midden-Nederland heeft DPG Media B.V. (voorheen De Pers Groep) in het ongelijk gesteld in haar zaak tegen de Gemeente Utrecht. DPG wilde voorkomen dat de huis-aan-huiskrant Stadsblad Utrecht niet meer bij iedereen in de bus mag worden gedaan.

Ook in België is de aanval op de huis-aan-huisfolder begonnen

Net als in Nederland willen de gemeenten iets doen aan het beperken van het aantal ongelezen weggegooide ongeadresseerde reclamefolders. In België doen ze het anders dan in Nederland. Met extra belasting denkt men daar de oplossing gevonden te hebben.

Naar de Hoge Raad voor de JA/JA-sticker

Het KVGO (brancheorganisatie grafimedia) heeft besloten cassatieberoep in te stellen tegen het ja-sticker arrest van het gerechtshof Amsterdam. MailDB (brancheorganisatie verspreiders) zal zich bij dit cassatieberoep aansluiten. 

Tilburg doet bij iedereen een JA-sticker in de bus

Nu het nog kan, zou je in de kop willen toevoegen, want per januari 2020 neemt ook deze gemeente maatregelen op het gebied van het verspreiden van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dat ondanks protesten vanuit de gemeenteraad die het omschrijven als een Amsterdams grachtengordelbesluit.

Adverteerders spreken zich uit in discussie over ongeadresseerd drukwerk

‘Print is een supercirculair product. Folders horen daarom niet thuis in de hoek van ernstige milieuproblemen. We zien een duidelijk oplossing in een duaal systeem. We willen daarom snel een gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en gemeenten zelf over het mogelijk maken van een ja-systeem dat kan bestaan naast het huidige vertrouwde systeem. Voor veel gemeenten werkt dat namelijk nog prima.’ PRINTmatters sprak met Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel.

MKB Nederland reageert op Ja/Ja-sticker

De brancheverenigingen van drukkers en folderdistributeurs lieten al duidelijk van zich horen in de strijd tegen de Ja/Ja-sticker. Nu het pleit zo’n beetje beslecht is, laat ook MKB Nederland van zich horen. Ramona van den Bosch, beleidssecretaris consumentenzaken, noemt de Ja/Ja-sticker ‘ingewikkeld, omslachtig én slecht voor ondernemers’. De grote vraag blijft echter wanneer de grote winkelketens gaan reageren.

Medewerkers failliet BDU Noord-Holland zijn wanhoop nabij

Medewerkers van de vijftien failliete huis-aan-huisbladen van BDU Noord-Holland zijn wanhopig. Ze kregen in september geen salaris en ze kunnen ook geen uitkering aanvragen.

Amstelveen wil geen JA/JA-sticker

Na een reeks berichten over gemeenten die net als Amsterdam de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk willen beheersen ofwel verminderen door inzet van een JA/JA-sticker, laat buurgemeente Amstelveen weten daar niet voor te voelen. Volgens de VVD is het weren van reclame schadelijk voor de middenstand.

'Ontzettend teleurgesteld' na JA/JA-sticker-besluit

De brancheverenigingen KVGO, MailDB en Spotta melden ontzettend teleurgesteld te zijn na de uitspraak in beroep over toepassing van de JA/JA-sticker. Er mag nu alleen nog ongeadresseerde post in de bus gedaan worden als er een JA/JA-sticker op zit. Er wordt nu nagedacht over vervolgstappen. Een stap naar de Hoge Raad is nog een optie. Hieronder de reactie van de KVGO.

Amsterdam mag JA/JA-sticker reclamefolders invoeren

Slecht nieuws voor de brancheverenigingen voor drukwerk en huis-aan-huis-verspreiding. De hoger beroepsrechter heeft in de door hen aangespannen hoger beroepszaak in het nadeel van producenten en verspreiders van ongeadresseerd huis-aan-huis-drukwerk (en hun opdrachtgevers) besloten. De JA/JA-sticker mag in Amsterdam worden ingevoerd.

Huis-aan-huisbladen in hoek waar de klappen vallen

De Huis-aan-huisbladen in Nederland staan zwaar onder druk. Zestien titels zijn 13 september meegesleurd met het faillissement van BDU Noord-Hollland, terwijl de “ja-ja-sticker” landelijk een regelrechte bedreiging voor de sector vormt. PRINTmatters sprak met mediakenner Piet Bakker over de weinig rooskleurige situatie: ‘Huis-aan-huisbladen? Ik zou er geen aandelen in kopen.’

BDU haalt stekker uit vijftien huis-aan-huisbladen

Vijftien Noord-Hollandse huis-aan-huisbladen komen per direct niet meer uit, nadat Koninklijke BDU Holding vrijdag 13 september het faillissement heeft aangevraagd voor haar bv in Alkmaar, die het in 2017 nog met grote ambities overnam van Telegraaf Media Groep.

Uitspraak hoger beroep JA|JA-sticker wederom uitgesteld

De uitspraak in het hoger beroep inzake de invoering van de JA|JA-sticker in de gemeente Amsterdam is uitgesteld naar 24 september. Dat maakte het gerechtshof 3 september 2019 bekend. Het KVGO, Spotta en MailDB gingen in hoger beroep tegen het oordeel van de rechter dat Amsterdam de JA|JA-sticker, die afwijkt van het landelijke systeem, mag invoeren.

Invoering Ja-Ja-sticker in Utrecht definitief

Utrecht voert per 1 januari 2020 de Ja-Ja-sticker in voor ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Huishoudens krijgen alleen nog dit soort drukwerk als ze dat aangeven met een sticker op de brievenbus.

Pas op 3 september uitspraak hoger beroep JA/JA-sticker

De uitspraak in het hoger beroep over de invoering van de JA/JA-sticker in de gemeente Amsterdam is opnieuw uitgesteld; nu tot 3 september. Het KVGO, Spotta en MailDB gingen in hoger beroep tegen het oordeel van de rechter dat Amsterdam de JA/JA-sticker, die afwijkt van het landelijke systeem, mag invoeren.

Folderdisplay vult leemte na verbod op HAH-folder

Op 1 juni introduceerde Spotta officieel de Folderdisplay. Na een succesvolle testperiode in Amsterdam waarbij de Folderdisplay enthousiast is ontvangen, wordt het product nu verder uitgerold.

Willen mensen betalen voor de HAH-krant? Dat vraagt BDUmedia zich af

Zijn consumenten bereid te betalen voor de, tot nu toe gratis, huis-aan-huis-kranten? Dat is een vraag waar BDU graag antwoord op wil. Inkomsten uit advertenties dekken de lading niet meer, mede doordat papier- en bezorgkosten stijgen.

Ook Utrecht wil JA/JA-sticker

De uitspraak over JA/JA-sticker-situatie rondom ongeadresseerd huis-aan-huisdrukwerk in Amsterdam is op 11 juni. Utrecht wacht de uitspraak niet af en gaat ook voor de omgedraaide verspreidmethode; alleen een folder in de bus als de consument een JA/JA-sticker op zijn bus plakt.

Wel of geen ongeadresseerd drukwerk?

Deze week diende voor het gerechtshof Amsterdam het hoger beroep over de JA/JA-sticker. Bij inwoners van Amsterdam mag alleen bij mensen met een JA/JA-sticker nog ongeadresseerd drukwerk in de bus worden gedaan. Het KVGO, MailDB en Spotta willen dat dit besluit wordt teruggedraaid en tekenden hoger beroep aan. Op 11 juni volgt de uitspraak.

Wie betaalt boete voor folder in NEE/NEE-bus?

Amsterdam heeft de regel ingesteld dat er alleen ongeadresseerd drukwerk bij bewoners in de bus mag worden gestopt als er een JA/JA-sticker op de bus is geplakt. Maar komt de folder toch bij een NEE/NEE-stickerplakker in de bus, wie krijgt dan de boete?

Meer aandacht dankzij combinatie folder en out of home

Uit onderzoek van folderverspreider Spotta blijkt dat het toevoegen van een folderverspreiding voorafgaand aan een out of home campagne, de aandachtswaarde en persoonlijke relevantie verhoogt. Ook valt het product 28,3% meer op in het winkelschap.

Alternatieven voor de huis-aan-huisfolder: 4 antwoorden op NEE

De ja-ja-sticker in Amsterdam is een feit. Ongeadresseerd folderen is er verboden, behalve bij mensen met een ja-ja-sticker op hun brievenbus. Hoe gaan bedrijven die veel folderen hierop inspelen? Geadresseerd folderen, op straat folderen, in lokale kranten adverteren of toch meer online (op websites, social media en in apps) adverteren?

Onderzoek: papieren mail respondeert beter

Print blijft van belang, daar waar alle communicatie wel lijkt te digitaliseren. Neem bijvoorbeeld Direct Mail: uit neuro-wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fysieke mail beter respondeert dan digitale mail.

Blog

Zijn plakkers van JA/JA stickers de nieuwe ‘losers’?

Amsterdam wil dat ongeadresseerde huis-aan-huis-folders alleen bij mensen op de mat vallen die dat op prijs stellen. Dat klinkt logisch en is ook te regelen, dankzij de JA/JA-sticker. De stad ging in 2017 voor het anti-verspillingsplan van de Partij tegen Drukwerk, correctie:  Partij voor de Dieren. Het systeem werkt vanaf vorig jaar. Van handhaving was overigens nog geen sprake. Dat gebeurt sinds begin dit jaar. Andere gemeentes staan in de rij om het hoofdstedelijke voorbeeld te volgen.