Abonneren  Inloggen

Vier misvattingen rondom “Industry 4.0”

10 september 2019
Premium

Er bestaat geen blauwdruk voor “Industrie 4.0” en digitalisering binnen productiebedrijven. Dat stelt Sigrid Wenzel, professor aan de Universiteit Kassel. Daar leidt zij binnen het instituut voor productietechniek het vakgebied “Productieorganisatie & Fabrieksplanning”. Wenzel noemt op print.de de vier belangrijkste denkfouten rondom Industry 4.0 in de grafische industrie.

Wenzel vermijdt zoveel mogelijk het begrip digitalisering. Liever praat ze over digitale transformatie omdat dit begrip het noodzakelijke veranderingsproces waar elk bedrijf mee worstelt beter beschrijft. ‘Het gaat niet om de inzet van IT sec, maar om een stapsgewijze verbetering van losse processen binnen één totaalsysteem. Pas wanneer de huidige processen zijn geanalyseerd en verbeterd, worden deze in het totaalsysteem ingebracht en met IT ondersteund. Daarvoor heeft een bedrijf vakmensen nodig met tevens verstand van ondernemen: mensen die uitdagingen goed kunnen analyseren, oplossingen kunnen bedenken en die de acties die daaruit voortvloeien kunnen oplossen door over de grenzen van afdelingen heen te kijken en die afdelingen hierbij te laten samenwerken.’ Veel woorden, achterblijvende dadenWenzel stelt dat Industry 4.0 betrekking heeft op alle soorten drukkers: commercieel drukwerk, verpakkingsdrukwerk, sign, enzovoort. Ze is kritisch: ‘Bijna iedereen praat over digitalisering en Industry 4.0, maar lang niet alle ondernemers hebben hun woorden omgezet in daden. Sommige vaak grotere bedrijven zijn al wel ver gevorderd met het benutten van digitale planningmethoden en de invoering van IT-ondersteunde processen. Andere bedrijven worstelen met bestandsuitwisselingsformaten en blijven nog steken bij Industrie 2.5.’ De vier grootste misvattingen Wenzel noemt de volgende vier meest voorkomende denkfouten rondom Industry 4.0: Optimalisering van deelsystemen is nuttigVaak leidt blind staren op een deel tot het vergeten van het geheel. Wenzel:


Log in en lees alle premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u inloggen. Heeft u nog geen account? Registreer nu en lees al onze premium artikelen gratis!

Inloggen Gratis registreren