Abonneren  Inloggen

Spanje leest de krant online, gratis

18 maart 2020

In Spanje ligt vanwege corona het openbare leven stil. Apotheken zijn open, net als winkels voor levensmiddelen. Ook de krantenkiosken zijn open, maar het is er stil. De consument snakt naar nieuws, coronanieuws, maar leest online.

Uit Europese berichtgevingen blijkt dat nieuws op sites en tv vaker wordt bekeken dan ooit. Voor redacties van kranten is het hoogtij. De snelheid van ontwikkelingen rondom het coronavirus maakt dat online het papier in hoog tempo passeert. In landen waar sprake is van een lock down gaat het nog harder. Op faz.net beschrijft Hans Christian Rössler de lock down situatie in Madrid op 16 maart. Op apothekers, levensmiddelenwinkels en krantenkiosken na is alles dicht. Militairen patrouilleren. De Spaanse regering wil vanwege de situatie dat de bevolking zich kan laten informeren, vandaar dat kiosken open mogen zijn. Maar bij de kiosken ziet hij lege schappen en weinig bezoekers. Vandaar dat de nadruk op digitale nieuwsvoorziening ligt. Als voorbeeld noemt hij de krant El País.

Gratis coronanieuws en juist niet als premium

Bij deze grote krant is in het weekend besloten de regionale edties in zijn geheel online beschikbaar te stellen. Gratis. Op deze manier wil deze krant al het onderzoekswerk voor alle consumenten beschikbaar maken, volgens hoofdredacteur Soledad Gallego. Toch weer heel anders dan je op dit moment (nog) in Nederland ziet, waar sommige kranten juist hun premiumaanbod vullen met coronanieuws en op die manier juist extra abonnementen denken te verkopen. Volgens de hoofdredacteur van de Spaanse krant is het juist nu, nu iedereen thuis zit, extra belangrijk om via het krantennieuws de blik naar buiten te kunnen werpen.

Andere plannen

De krant had eigenlijk andere plannen. De titel staat op het kruispunt van papier naar digitaal. Er moest een betaalmuur opgebouwd worden voor digitale redactie. Consumenten moesten juist af van de gedachte dat digitaal gratis is. De campagne moest digitale abonnees werven en stond juist nu als aanvangsweek gepland. Het plan wordt op langere termijn ingevoerd. Daarbij wordt na tien gratis artikelen wel geld gevraagd. Rössler besluit zijn bericht met de opmerking dat dit actuele coronanieuws zal bijdragen aan het kennismaken van meer mensen met de krant.