Abonneren  Inloggen

Spreadshirt blundert met smakeloos Davidster-motief

25 mei 2020

Spreadshirt, de Europese marktleider in online te bestellen t-shirts en andere kleding, heeft een pijnlijke uitglijder gemaakt. Onlangs waren T-shirts bestelbaar met het Davidsster-motief, waarin stond vermeld: “Niet gevaccineerd”. Na klachten werd het design snel van het platform verwijderd.

Het thema van het vaccineren tegen Corona werd op het betreffende T-shirt via de Davidster geassocieerd met de Holocaust. Dat zorgde op sociale media logischerwijs voor een storm aan negatieve reacties richting de online textiel drukker uit Leipzig. Het nog jonge Spreadshirt groeit als kool en heeft de grens van honderd miljoen euro jaaromzet al om en nabij gehaald. Designs voor T-shirts die door zelfstandige ontwerpers worden geupload worden niet vooraf door het menselijke oog beoordeeld; wel zijn bepaalde technische filters ingesteld en moeten ontwerpers bevestigen dat hun ontwerpen niet op de een of andere manier illegaal zijn. Toen zondag 17 mei een storm van protest losbrak na het uploaden van het gewaraakte T-shirtdesign, was Spreadshirt er als de kippen bij om dit design alsnog offline te halen. Het bedrijf postte vervolgens een formeel excuus op Twitter met de mededeling dat dergelijke designs niet worden getolereerd. Naar verluidt heeft Spreadshirt de bewuste ontwerper van het T-shirtdesign tevens het recht ontzegd om nog langer designs op het platform te uploaden. De politie van Leipzig onderzoekt momenteel of er genoeg aanleiding is voor een een strafrechtelijk onderzoek tegen Spreadshirt. 

Een twitterstorm barstte los nadat de filters van Spreadshirt niet konden verhinderen dat dit T-shirt online kwam op Europa's grootste platform voor het online bestellen van bedrukte T-shirts.  

Spreadshirt is ook in Nederland actief

Spreadshirt is overigens ook in Nederland actief met een fris ogende Nederlandstalige website.