Abonneren  Inloggen

Drukkerijen maken misbruik van Vlaamse ecologiesteun

17 juli 2020

Maar liefst 82 Belgische drukkerijen hebben de afgelopen jaren grootschalige fraude gepleegd met de Vlaamse ecologiesteun. Dat zijn subsidies om bedrijven te vergroenen, met een jaarlijks budget van ongeveer 23 miljoen euro. 

De fraude kwam vorig jaar aan het licht na een controle van Vlaamse inspectiediensten in een drukkerij, meldt Het laatste Nieuws. Achteraf bleek bijna de helft van de steun voor milieuvriendelijke persen of technologie onterecht. De overheid eist nu 13 miljoen euro terug van 82 drukkerijen.

Gechoqueerd door frauderende drukkerijen

‘Ik ben gechoqueerd door dit dossier,’ reageert de Belgische politica Hilde Crevits. Ze wil niet zeggen over welke bedrijven het gaat, omdat er een gerechtelijk onderzoek loopt. Bovendien worden de aantijgingen betwist. Bij de aanvraag van de ecologiesteun zijn valse attesten gebruikt, maar de meeste bedrijven beweren daarvan niet op de hoogte te zijn. Ze verwijzen door naar dezelfde consultant en een beperkt aantal leveranciers. 

Lees meer op hln.be.