Terug naar overzicht

Print
corona, koenig, bauer, drukpers, omzetdaling

Bobst en Koenig & Bauer melden grote omzetdaling

Bobst, dat machines bouwt voor de verpakkingsindustrie, meldt dat de omzet in het eerste halfjaar met bijna 30 procent daalde. De drukpersfabrikant Koenig & Bauer AG kende een aanzienlijke omzetdaling in het tweede kwartaal. Daardoor kwam het eerste halfjaar met 404,5 miljoen euro omzet ruim 20 procent lager uit dan vorig jaar.

  • 6 aug 2020

Het is niet onverwacht dat er zich bij fabrikanten van machines voor de grafimediabranche omzetdalingen voordoen. De coronacrisis hakt er stevig in. Opvallend aan deze twee bedrijven die een negatief resultaat meldden in het eerste halfjaar is dat de een kiest voor een stap achterwaarts, terwijl de ander juist naar voren stapt. Het Zwitserse Bobst, fabrikant van machines voor de verpakkingsindustrie, zoals flexodrukpersen en nabewerkingsapparatuur, medt een omzet in het eerte halfjaar van 523 miljoen Zwitserse frank. Vorig jaar was dat nog 736 miljoen. Uiteraard wijst het bestuur van de organisatie naar de coronacrisis en de daaraan gekoppelde lockdowns. Een van de maatregelen van Bobst om met deze teleurstellende resultaten om te gaan, is om af te zien van deelname aan drupa.

Koenig & Bauer doet wel mee aan drupa, ondanks de omzetdaling

Naast de algemene terughoudendheid van veel klanten om te investeren gedurende de corona-crisis, wijt de onderneming het mindere resultaat ook aan de reisbarrières en lockdowns. De leveringen van de machines aan internationale klanten en de wereldwijde inzet van installateurs en servicetechnici werden met name negatief beïnvloed door de beperkingen als gevolg van de Covid 19 pandemie, vermeldt Koenig & Bauer in het eerste halfjaarverslag 2020.

Stevig op kosten gestuurd

Ceo Claus Bolza-Schünemann zegt in het verslag dat er stevig op kosten is gestuurd door verkorte arbeidstijd  en andere maatregelen. De EBIT verbeterde van –34,9 miljoen euro in het 1e kwartaal van 2020 tot –6,0 miljoen euro in het 2e kwartaal. Het geconsolideerde resultaat per 30 juni staat duidelijk in het rood; op –44,2 miljoen euro.

Orderintake ook een stuk minder

Ondanks ‘significante groei in het segment vellenoffset grootformaat- en verpakkingsmachines’, lag de orderintake in het Sheetfed-segment 12,9 procent lager dan vorig jaar op 288 miljoen, voornamelijk als gevolg van lagere bestellingen in midden- en halfformaat. In het Digital & Web-segment bedroeg de orderintake 56,7 miljoen euro, een stuk minder dan de  89,9 miljoen euro vorig jaar. De oorzaak is te wijten aan minder bestellingen in de  segmenten offset webpress en flexibele verpakkingen. Ook de daalde de orderintake in het segment Speciaal; minder orders in zaken als etikettering en direct op glas printen maakten dat er 150 miljoen euro werd omgezet. Vorig jaar was het 175 miljoen.

Geen voorspellingen

De onderneming gaf kortgeleden aan wel deel te nemen aan drupa van 20 tot 28 april. 2021. Volgens Bolza-Schünemann is het nu nog niet mogelijk om de omzet en winst voor het boekjaar 2020 te voorspellen onder de huidige ‘onzekere algemene situatie’.

Foto: De nieuwe Rapida 106 X voor middelgrote vellenoffset werd in juni gepresenteerd. (Foto: Koenig & Bauer AG)