Abonneren  Inloggen

Humeur Duitse drukkers verbeterd

7 augustus 2020

De verbetering van de bedrijfssituatie en (misschien wel te) optimistische vooruitzichten leidden in juli tot een duidelijke gemiddelde verbetering van het sentiment bij de Duitse drukkers.

Het klimaat in de Duitse print- en mediasector is in juli merkbaar verbeterd. Zeker ten opzichte van begin mei  toen de alarmbellen heel luid rinkelden. De door het Bundesverband Druck und Medien (BVDM) berekende bedrijfsklimaatindex steeg in juli met 11,2 procent in vergelijking met de voorgaande maand en steeg voor de derde keer op rij. Met 85,2 punten ligt de index nu slechts 2,9 procent onder het niveau van vorig jaar. In juli beoordeelden de door het Ifo Institute ondervraagde print- en mediabedrijven zowel hun huidige bedrijfssituatie als hun verwachte bedrijfssituatie zichtbaar beter dan in juni. De waarden van de huidige en verwachte bedrijfssituatie bepalen de ontwikkeling van het bedrijfsklimaat, wat een goede indicator is voor de ontwikkeling van de productie in de grafische en media-industrie.

Geleidelijk toenemende vraag, maar zwakke ordersituatie

De stijging van de index voor de bedrijfssituatie die in de voorgaande maand werd waargenomen, nam in juli zichtbaar toe. In een maandelijkse vergelijking steeg de index met een 7,3 procent en bereikte het hoogste niveau sinds de uitbraak van het coronavirus met 81,3 punten. Desalniettemin blijft de zwakke ordersituatie bedrijven hard treffen. In juli zei 55 procent van de bedrijven dat ze hun huidige orderportefeuille te klein vonden. Bovendien gaf 75 procent van de ondervraagde bedrijven aan dat zij te kampen hadden met een productiebeperking, waarvan 75 procent de trage orderintake als een prioriteitsprobleem beschouwde. Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen dat de bezettingsgraad van circa 72 procent nog steeds aanzienlijk onder het langjarig gemiddelde van circa 83 procent ligt.

Het is de vraag of er een duurzame herstelfase aanbreekt

Ondanks de aanhoudende moeilijkheden waren de verwachtingen van print- en mediabedrijven met betrekking tot de bedrijfssituatie voor de komende zes maanden aanzienlijk optimistischer dan in de voorgaande maand. In juli steeg de index voor bedrijfsverwachtingen met 15,4 procent ten opzichte van de voorgaande maand tot 110,8 punten. De index ligt nu zelfs 14,4 procent boven het niveau van vorig jaar. Vergelijkbare hoge groeipercentages in vergelijking met het voorgaande jaar zijn ook waargenomen na het hoogtepunt van de wereldwijde financiële en economische crisis eind 2009. Gezien het bestaan ​​van verschillende economische risicofactoren, is het de vraag of deze indexontwikkeling - gebaseerd op de hoop op een vroege economische verbetering - een duurzame herstelfase aankondigt. Alles zal in de eerste plaats afhankelijk zijn van de corona-ontwikkelingen in de verdere loop van het jaar.