Abonneren  Inloggen

UV-specialist IST Metz snijdt in personeelsbestand

17 augustus 2020

De UV-systeemfabrikant IST Metz GmbH, gevestigd in Nürtingen, reageert op de ongunstige marktomstandigheden op onder meer de grafische markt.  De onderneming meldt dat een derde van de 340 banen in Nürtingen wordt geschrapt.

Covid-19 en de daaruit voortvloeiende economische crisis hebben de afgelopen maanden een buitengewoon zware last gelegd op de machinebouw en installatiebouw. Er zijn momenteel geen tekenen van enige fundamentele verbetering in de drukpersindustrie. ‘We hebben de situatie de afgelopen maanden nauwlettend gevolgd en geleidelijk de nodige maatregelen genomen om ons concurrentievermogen te behouden. Structurele aanpassingen zijn nu onvermijdelijk om de winstsituatie van ons bedrijf duurzaam veilig te stellen,’ zegt ceo Christian-Marius Metz. Als gevolg van de forse daling van de bestellingen zal afdelingsoverstijgend tot een derde van de banen in Nürtingen verloren gaan. Op het hoofdkantoor in Nürtingen bedroeg het aantal medewerkers halverwege dit jaar 340.

'Als de wereldwijde vraag naar drukpersen enorm instort'

IST Metz reageerde op de aanhoudende crisis al eerder met een uitgebreid kostenbesparingsprogramma. IST Metz is een erkende markt- en technologieleider met hooggekwalificeerd personeel. De prognoses voor de toekomst op middellange termijn vragen echter om doortastend optreden, want de structurele crisis zal aanhouden. In maart 2020 kondigde Heidelberger Druckmaschinen AG het schrappen van 2.000 banen aan vanwege de moeilijke marktsituatie. ‘Wanneer de wereldwijde vraag naar drukpersen enorm instort, kan een leveranciersbedrijf nog steeds goed gepositioneerd zijn. Er komt een moment dat je je capaciteiten moet aanpassen aan de marktomstandigheden ,’ legt Metz de moeilijke beslissing uit. Het voorgesprek met de ondernemingsraad is al gestart. Beide partijen willen in augustus onderhandelingen beginnen.

Concurrentievermogen op lange termijn te versterken

Met een voortdurende herstructurering zet IST Metz de koers uit om het bedrijf weer fit te maken voor de toekomst. Om het concurrentievermogen op lange termijn te versterken, zal IST blijven investeren in verkoop en eigen innovatiekracht. De positieve effecten zullen echter pas op middellange termijn zichtbaar worden. ‘Naast alle pijnlijke bezuinigingen is het belangrijk om nog intensiever te werken aan marktsegmenten met een blijvende goede toekomstvoorspelling en om te profiteren van nieuwe kansen die ook voortvloeien uit de Corona-crisis,’ voegt Metz toe. IST Metz beschikt bijvoorbeeld al over de nodige technologie om mogelijk met virus besmette spuitbussen in drukbezochte ruimtes, zoals klaslokalen, dokterspraktijken of bars en restaurants, binnen enkele seconden onschadelijk te maken.