Abonneren  Inloggen

Nieuwe heatsetpers bij Moderna in gebruik

18 augustus 2020

Heatsetdrukkerij Moderna in het Belgische Paal-Beringen nam in augustus de gloednieuwe manroland/Goss Lithoman IV offset rotatiepers in gebruik. De gigantische machine van 8 x 50 meter kan in een keer 80 pagina’s A4 drukken.

Bij offsetrotatiepersen denk je automatisch aan grote oplagen en veel volume. Uiteraard vormen dikke catalogi plus grote oplagen brochures en folders de ‘bulk’ van de orders die van de net in gebruik genomen pers rollen. Maar volgens directeur/eigenaar Eric Bongaerts is deze gloednieuwe machine ook geschikt voor kleine oplagen.

Rotatie, al vanaf 1.000 exemplaren

‘Bij de nieuwe pers is, rekening houdend met de trend naar kleinere oplagen, de configuratie zo geconstrueerd dat er heel efficiënt kleinere oplages op gedraaid kunnen worden,’ aldus de directeur en volgt met een opmerkelijk gegeven in ‘rotatieland’. ‘Al vanaf 1.000 exemplaren is ons productie-apparaat interessant.’

CTP en robotisering

Bij Moderna, waar ruim 90 mensen werken, is naast deze nieuwe pers ook een dubbele CTP-straat geplaatst. Daarnaast ontwikkelde de drukker samen met Toyota Material Handling een compleet gerobotiseerd intern transport systeem in combinatie met en geautomatiseerde magazijnsturing. Naast de nieuwe 80-paginapers beschikt Moderna ook nog over een 16-pagina rotatiepers, twee 48-pagina rotatiepersen en een 10-kleuren Ryobi vellenpers.

Coronajaar

Om het risico van coronabesmetting te minimaliseren lopen alle personeelsleden met een mondmasker tijdens hun aanwezigheid in en rondom het pand. Hoe deze enorme investeringsslag van ruim 20 miljoen euro uitpakt in dit heftige coronajaar leest u binnenkort in de papieren PRINTmatters.

Foto: Eric Bongaerts, directeur/eigenaar van het familiebedrijf Moderna, wordt hier voor de nieuwe heatsetpers geflankeerd door zijn dochters Kim (l) en Karolien.