Inloggen

Siegwerk lanceert nieuwe ontinktbare UV-flexolakken en offset-inkten

7 september 2020

Met de ontwikkeling van nieuwe UV-flexolakken en UV-offset-inkten voor commercieel en verpakkingsdrukwerk, breidt Siegwerk zijn aanbod van ontinktbare oplossingen uit. Dat zou de recyclebaarheid van UV-gecoate papier- en kartonproducten verbeteren.

Siegwerk, een van de wereldwijde leveranciers van drukinkten voor verpakkingstoepassingen en etiketten, heeft een nieuwe serie UV-offsetinkt en UV-flexolakken ontwikkeld met ontinktingseigenschappen voor commercieel en verpakkingsdrukwerk. De nieuw gelanceerde oplossingen vergroten de recycleerbaarheid van uv-gecoate papieren en kartonnen verpakkingen en ondersteunen de materiaalspecifieke recyclingdoelstellingen volgens de EU-kaderrichtlijn afvalstoffen (2008/98 / EG) en de richtlijn verpakking en verpakkingsafval (94/62 / EG).

Extreem slechte ontinkbaarheid

Voor de recycling van bedrukt op papiervezels gebaseerd materiaal is het belangrijk dat de inkt- en laklaag tijdens het recyclingproces wordt gefragmenteerd in kleine hydrofobe (waterafstotende) deeltjes om het loslaten te bevorderen zodat het gemakkelijker te scheiden is van de substraatvezel. De huidige standaard UV-inkten vertonen nog vaak een extreem slechte ontinkbaarheid (zegt Siegwerk), aangezien ze een solide, chemisch en mechanisch resistente laag vormen die als een klevende kunststoflaag sterk aan de cellulosevezel is gehecht. Daarom zijn ze moeilijk te verwijderen tijdens het recyclingproces, wat resulteert in grote kleurvlekken in het gerecyclede papier.

Verpakking, maar ook heatset-magazinecovers

Volgens het bericht van Siegwerk hebben studies ook aangetoond dat drukwerken die zijn gecoat met dispersielakken op waterbasis en UV-uithardende flexo-vernissen, vergelijkbaar met UV-standaardinkten, vaak problemen veroorzaken tijdens het recyclingproces van papier en karton. Tijdens het recyclingproces fragmenteren de bedrukte laklagen ofwel in te kleine (lakken op waterbasis) of te grote deeltjes (UV-lakken) en kunnen ze niet met succes worden gescheiden van de cellulosevezels. Verpakkingsdruk UV-offset-inkten en conventionele inkten op oliebasis worden vaak bedekt met standaard UV-flexolakken. In het bijzonder belemmert dit de recycleerbaarheid van waardevol karton aanzienlijk. Dit geldt ook voor tijdschriftomslagen die in rotatieoffset zijn gedrukt met conventionele heatset-inkten op oliebasis of UV-flexolakken.

Nieuwe inkt

Gebaseerd op Siegwerk's SICURA Low NRGY UV / LED UV-inktserie, gelanceerd in 2019 als het eerste UV / LED offset-inktsysteem met ontinktingseigenschappen voor gecoate en ongecoate papiersoorten, is de opgedane kennis overgebracht naar andere nieuwe Siegwerk UV-curable inkt producten. De mensen van Siegwerk hebben nog een serie UV-offsetinkt ontwikkeld, speciaal ontworpen voor offset- en verpakkingsdrukwerk van non-foodoplossingen: SICURA Plast SP. De ontinktbaarheid van SICURA Plast SP alleen, en in combinatie met de nieuwe ontinkbare UV-flexolakken, is bewezen door gebruik te maken van de INGEDE-methode 11, de officieel goedgekeurde industriestandaard voor ontinktingstests.