Abonneren  Inloggen

CO2-voetafdruk berekenen kan nu ook van alternatieve substraten

18 september 2020

ClimateCalc is een Europees systeem om de CO2-voetafdruk van grafische bedrijven en producten te kunnen berekenen. Dat kan naast papier en karton nu ook van (bijna) alle andere mogelijke substraten.

Via ClimateCalc kon al een geaccrediteerde berekening gemaakt worden van op papier en karton bedrukt materiaal. Na intensief onderzoek door de Stichting Certificatie Creatieve Industrie (kortweg SCCI) kan dit vanaf nu ook voor elk ander type substraat, zoals kunststoffen, textiel, hout of metaal.

Onderzoek noodzakelijk

Om de CO2-emissies te kunnen berekenen, is onderzoek naar de levenscyclus van een product noodzakelijk. Hiervoor is de internationaal erkende database van EcoInvent aangeschaft. Deze database bevat datasets van 4.700 grondstoffen, waarmee de SCCI de CO2-impact kan doorrekenen en een gevalideerde Substraat Profiel kan afgeven voor productcalculaties. Dit kan met recht een grote stap voorwaarts genoemd worden, omdat hiermee voor het eerst geaccrediteerde productcalculaties gemaakt kunnen worden via ClimateCalc.