Abonneren  Inloggen

Kurz PET-dragermateriaal voor warmdrukveredeling is nu recyclebaar

6 oktober 2020

Warmdruk –hotstamp, cold transfer of digitale veredelingsproducten - zijn veel toegepaste veredelingen van drukwerk. Tot nu werd de ‘drager’ na het transferproces als afval gezien. Fabrikant Leonhard Kurz ontwikkelde een proces voor het recycelen van PET-restmateriaal.

‘Het gerecycelde materiaal kan worden gebruikt als spuitgietmateriaal voor hoogwaardige toepassingen,’ zegt Rene Goossens, general manager Leonhard Kurz Benelux. Leonhard Kurz heeft het hoofdkantoor in Fürth bij Neurenberg en opereert wereldwijd met 5.000 medewerkers. De hoofdactiviteiten zijn ontwikkeling van materialen en aanbreng-apparatuur voor veredeling van drukwerk, zoals papier en karton, maar bijvoorbeeld ook kunststofverpakkingen en textiel. Daarnaast produceert de onderneming veel technieken voor beveiliging van zaken als bankbiljetten en creditcards.

Hoogwaardig spuitgietmateriaal

‘De visie is omgezet naar werkelijkheid. Onze ingenieurs zijn er samen met milieu- en processpecialisten uit de grafische en de kunststofindustrie in geslaagd om het restmateriaal te recyclelen, maar ook om er hoogwaardig spuitgietmateriaal van te maken.’ Terwijl gerecycelde kunststoffen meestal worden gebruikt voor eenvoudige secundaire toepassingen, zoals oefenmatten, parkbanken of bloempotten, kan het door Kurz ontwikkelde PET materiaal worden gebruikt voor geavanceerde toepassingen.

Sluitende materiaal kringloop

Het door Kurz ontwikkelde recyclingconcept voorziet in het ophalen van het resterende dragermateriaal en het omzetten in nieuw spuitgietmaterial in de eigen recyclingfaciliteit van het bedrijf. Op dit moment draait er een proefbedrijf bij de hoofdlocatie in Fürth. Daar wordt nu resterend Kurz PET-materiaal verwerkt dat bij de grote Duitse verpakkingsfabrikant Edelmann wordt opgehaald. De volgende stap is het uitrollen van dit concept naar andere klanten van Kurz-materiaal. Voor de middellange termijn is het de bedoeling om achtereenvolgens recyclingfaciliteiten op te richten op alle internationale productielocaties van Kurz. Daarmee garandeert de onderneming een universeel duurzame aanpak over korte transportafstanden. Zoals bij alle Kurz-fabrieken in Duitsland al de recyclingsfaciliteit alleen stroom uit hernieuwbare bronnen gebruiken.

Mijlpaal

‘Als wereldwijde markt- en innovatieleider in de printsector zien wij het als onze plicht om de print- en kunststoffenindustrie duurzame manieren te bieden om te komen tot uitstekende nabewerking en decoratie,’ zegt Markus Hoffmann, lid van de raad van bestuur van Kurz. ‘Wij streven er al jaren naar dat onze transferproducten op een duurzame manier worden vervaardigd, verwerkt en afgevoerd. Dankzij ons nieuwe recyclingproces hebben we de materiaalkringloop nu volledig gesloten.  Dit is een mijlpaal in de recycling van kunststoffen.’