Abonneren  Inloggen

Kleurrijk en kansen

11 november 2020

Deze week valt de nieuwe kleurrijke PRINTmatters bij de lezers op de mat. Een editie waarin we uitgebreid ingaan op de groeikansen in verpakkings- en labeldruk.

Er zijn segmenten die in deze barre coronaperiode ‘gewoon’ doorlopen op het normale niveau. Verpakkingsdruk is er zo een. Een interessante ontwikkeling in dat segment is de groei van digitaaldruk. Diversificatie, personalisatie en kortere levenscycli verkleinen de oplages. De kwaliteit van ‘print’ is ondertussen zo goed dat het in veel gevallen, zeker bij labelproductie, een prima alternatieve productiewijze blijkt.

Boost door corona

Een ander segment, de vloer- en raamstickers, ondervond een flinke boost. Dat heeft met corona te maken. In de eerste maanden van 2020 nam de handel in filmrollabelmateriaal met maar liefst 25% toe. Overigens zijn er ook barrières. De verpakkingsmarkt staat voor veel veranderingen, zoals e-commerce, nieuwe supply-chain-modellen en duurzaamheidseisen. Verpakkingsspecialist Alvise Cavallari gaat in op de problemen rond duurzaamheid en data.

Flexo en offset

Flexodruk is een techniek die veel gebruikt wordt in verpakkingsland. Een techniek die in allerlei combinaties van productietechnieken met bijvoorbeeld diepdruk, offset en digitaaldruk wordt toegepast. In een uitgebreid artikel wordt ingegaan op de verscheidenheid en de behoefte aan standaardisatie- en innovatie van flexodruk bij rotatieve smal- en breedbaan en planodruk op golf- en massiefkarton. Het Nederlandse DG Press zet juist offset in als strategisch wapen in de strijd om een deel van de markt bij rotatiedruk op folie en papier.

NL Packaging Awards uitreiking,12 november, 12 uur

Onze collega’s van de titel VerpakkingsManagement organiseren jaarlijks de NL Packaging Awards. Wat ons als printliefhebbers opvalt, is de hoofdrol van print. Het merendeel van de genomineerden stuurde bedrukte verpakkingen in; van melkpakken, displays, vouwkartonnen doosjes, food- en non foodverpakkingen van karton en folie tot bedrukt blik. Ook daar hebben we de nodige pagina’s aan besteed. De moeite waard om te bewonderen.
Voor wie benieuwd is naar de winnaars van deze jaarlijkse competitie;
De uitreiking is op 12 november om 12.00 uur op https://packagingawards.nl/