Abonneren  Inloggen

FNV: ‘Links- of rechtsom compensatie’

19 november 2020

Maandag 16 november heeft FNV Media & Cultuur voor de vierde keer onderhandeld over de nieuwe cao grafimedia. Net als de werkgevers meldt de vakbond dat er stapjes zijn gezet.

‘Positief is dat de werkgevers een fondsvorming niet langer blokkeren. Hieruit zouden onder andere werknemers wat eerder met pensioen kunnen, conform het afgesloten pensioenakkoord. Welke werknemers dit zijn, weten we nog niet omdat ‘zwaar beroep’ nog moet worden gedefinieerd in onze sector.’

'Geen loonsverhoging is onbestaanbaar'

‘Verder hebben we lang gesproken over een loonsverhoging: de werkgevers geven nog steeds aan daar geen ruimte voor te hebben. Dit is voor ons onbestaanbaar! De werkgevers zeggen dat het onzekere (corona) tijden zijn en dat ze daardoor terughoudend zijn met het geven van loonsverhoging.’

'Links- of rechtsom compensatie'

‘Maar het zijn ook onzekere tijden voor jou en jij betaalt ook mee aan de huidige steunmaatregelen (NOW) van de regering. Daar mag je dan in onze ogen ook wat voor terug zien in de vorm van loonsverhoging. Het kan niet zo zijn dat je héél 2021 verstoken blijft van loonsverhoging. Je kosten gaan immers ook alleen maar omhoog en daar moet je linksom, dan wel rechtsom voor gecompenseerd worden.’

'We zijn er nog lang niet'

‘Daarnaast zijn er nog andere onderwerpen waar we ook invulling aan willen geven, zoals een vergoeding voor arbeidsmarkt gerelateerde opleidingen. En 5 mei mag nu eindelijk weleens een feestdag worden. Kortom: we hebben voorzichtige stapjes gezet, maar we zijn er nog lang niet.’

'Ruzie over de werkingssfeer van de cao'

‘Sinds de laatste overeengekomen cao hebben het KVGO en de werkgevers Uitgeverijbedrijf ruzie over de werkingssfeer van de cao. Dit heeft ertoe geleid dat de cao NIET algemeen verbindend is verklaard door de minister. Hierdoor hebben onze leden, die werken bij een bedrijf dat geen lid is van het KVGO, de afgelopen jaren geen loonsverhoging gehad. Dit omdat deze werkgevers dit niet hoeven na te leven. Dit mag niet weer gebeuren, vandaar dat wij hier tijdens de onderhandelingen aandacht voor hebben gevraagd en een bord hebben overhandigd aan het KVGO. Dit bord wordt ook aangeboden aan de werkgevers Uitgeverijbedrijf.’

Volgende onderhandelingsronde op 7 december

'Op 7 december onderhandelen we weer verder. We hebben nog steeds de hoop dat we aan het eind van die dag een resultaat hebben. Dit leggen we dan uiteraard aan jou voor.'