Abonneren  Inloggen

De kunst van het boekomslag

30 november 2020

Op 2 december organiseren Jesse van Amelsvoort en Ron van Roon, met ondersteuning van de BNO, de Onderzoeksschool Literatuurwetenschap (OSL) en het Pictoright Fonds een online event over de kunst van het boekomslag.

Het deels Engelstalige programma gaat in op het belang van een goed boekomslag. Wat is een goede cover? Ontwerpers, uitgevers en schrijvers stoppen veel tijd in het creëren van aantrekkelijke omslagen. Een geslaagde omslag kan een boek maken of breken, lezers verleiden tot een aankoop of ze juist afstoten. Tijdens het event 'De kunst van het boekomslag' wordt er gekeken naar de huidige staat van het vak. Wat is anno 2020 een goede cover? Welke ontwikkelingen zien we in het veld? Wat zijn de uitdagingen? Wat is de kunst van het boekomslag?

Programma

Rond deze tijd verschijnt het boek 'The Look of the Book: Jackets, Covers, and Art at the Edges of Literatures' waarin literatuurwetenschapper David Alworth en ontwerper Peter Mendelsund zich buigen over de geschiedenis, betekenis en toekomst van boekomslagen. Tijdens dit event vertellen ze over hun boek en gaan ze in gesprek met ontwerpers, studenten, boekhandelaren en andere professionals uit het boekenvak.

Andere bevestigde gasten zijn onder meer grafisch ontwerper Bart Rouwhorst, Lisa Kuitert (hoogleraar Boekwetenschap UvA), Jaap Biemans (prijswinnend ontwerper van o.a. covers Volkskrant Magazine) en uitgever Menno Hartman (Van Oorschot).

Organisatie

De kunst van het boekomslag wordt georganiseerd door Jesse van Amelsvoort en Ron van Roon, met ondersteuning van de BNO, de Onderzoeksschool Literatuurwetenschap (OSL) en het Pictoright Fonds.

Inschrijven kan via de BNO-site.

Ontwerp Rouwhorst + Van Roon