Abonneren  Inloggen

‘Let op met mondkapjes als gadget’

30 november 2020

Lex van den Bosch, eigenaar van relatiegeschenkenbedrijf The Cow Company in Zwolle, reageerde op ons berichtje op 23 november over het leuke idee van het mondkapje als marketingtool. ‘Deze leuk bedachte gadget wordt eenvoudig een bron van infectie en kan een misplaatst veiligheidsgevoel geven.’

‘Logisch dat er in deze moeilijke tijden, zeker voor drukkerijen, gezocht wordt naar andere mogelijkheden om omzet te maken. Ik wil wel graag de keerzijde onder de aandacht brengen. Alle producten die in de vrije Europese markt worden gebracht, moeten voldoen aan de laatste Europese wet- en regelgeving. Medische artikelen al helemaal. Deze staan in direct verband met de volksgezondheid.

Opgepakt en berecht

‘Belangrijk is dan ook te weten bij welke producenten de mondkapjes vandaan komen, welke type mondkapjes het zijn, zitten de juiste documenten erbij, enz. Er zijn heel veel mondkapjes in omloop die niet voldoen. Daar zijn handelaren voor opgepakt en berecht. Zelfs de overheid zelf heeft verkeerde partijen gekocht. Inkopen van het juiste artikel is een moeilijk en kostbaar traject.’

Bron van infectie

‘Als je deze mondkapjes uit hun verpakking gaat halen en bedrukken, zit er ook nog een hygiënisch aspect bij. Geschiet dit proces in de juiste omgeving met juist uitgeruste mensen en machines? Wat doet de inkt met de doorlatendheid van het mondkapje ? Deze leuk bedachte gadget wordt eenvoudig een bron van infectie en kan een misplaatst veiligheidsgevoel geven.’

Drukkerij op glad ijs

‘Deze drukkerij begeeft zich op heel glad ijs, mits die niet alle juiste stappen en controles heeft doorlopen! Nogmaals ik begrijp de zoektocht naar mogelijkheden, maar mijn advies zou zijn blijf hierbij weg of doe je huiswerk héél grondig!’

“Maar” voor 99 % zeker

In een volgend contact met Van den Bosch blijkt dat hij er ook even handel zag in mondkapjes. ‘Het gaat er mij om dat er niet te licht over het product in het algemeen wordt gedacht. Ik heb veel ervaring met het op de Europese markt brengen van goedgekeurde producten en heb zelf afgezien van de handel in de medische mondkapjes omdat ik “maar” voor 99 % zeker was dat de producten en de producent in China deugde. Ondanks juiste documenten en rechtstreeks contact en hele mooie marges die ik kon maken. Voor gewone mondkapjes ligt het weer anders, want dat is geen medisch product.’

Strenge handhavers

'Door jullie artikel zou de indruk gewekt kunnen zijn dat iedereen dat wel even kan gaan doen. Degene die een product verkoopt wat niet voldoet, is (mede) verantwoordelijk. Als bijvoorbeeld een NVWA ze afkeurt, dan heb je echt wel een probleem. Dit geldt overigens voor alle producten, maar medische artikelen, speelgoed, elektronica en alles wat met voedsel in aanraking komt, zijn gewoon risicoproducten en daar zijn handhavers extra streng op.’