Abonneren  Inloggen

Voor het printen de kerk uit

14 januari 2021

Het Vaticaan gaat digitaal. De drukkerij La Tipografia Vaticana stapt over van offset op digitaal drukken. De drukkerij stamt uit 1587, is constant gemoderniseerd en maakt nu een volgende stap. ‘Digitaal drukken is milieuvriendelijker en scheelt voorraad.’

Die uitspraak doet Francesco Masci, hoofd techniek van het Dicasterie voor Communicatie, in Vatican News. In de online krant wordt de plaatsing van de HP 12000 in december 2020 als een digitale revolutie omschreven. Het besluit speelt in op moderne ontwikkelingen om technologische innovatie en respect voor het milieu aan te laten sluiten op nieuwe vormen van de uitgeversmarkt.

Groen printen

‘Dit is een van de historische momenten in het leven van de Vaticaanse drukkerij,’ zegt Masci. ‘Tot nu toe was het printen in feite "offset" waarbij platen na eenmalig gebruik werden gegooid. Nu zal digitaal printen afvalproducten tot een minimum beperken.’ Er is een 'groen' aspect aan deze nieuwe generatie digitale machines,’ legt Masci uit. ‘Omdat ze inkt op waterbasis en minder energie gebruiken.’

Geen voorraden

Digitaal drukken maakt het ook mogelijk om aan de behoeften van de hedendaagse uitgeversmarkt te voldoen. Door kleine aantallen meer gespecialiseerde uitgeverijprojecten of "op aanvraag" te leveren op verzoek van de consument. ‘Deze machines kunnen zelfs een enkele kopie van een boek produceren, waardoor voorraadvorming en overtollige kopieën worden vermeden. Offsetdruk is interessant als je oplages maakt van minstens tienduizend exemplaren. Grote hoeveelheden die dan het risico lopen jarenlang op voorraad te moeten blijven, met ook een probleem van fysieke ruimte,’ aldus Masci.

Kunstboeken

Er rolt een breed palet aan producten van de, nu digitale, pers. De Vaticaanse drukkerij produceert en verpakt alle pauselijke akten en officiële documenten van de verschillende kloosters en bureaus van de Heilige Stoel en van Vaticaanstad, naast de drukactiviteiten van de krant Osservatore Romano. Daarnaast wordt er ook gewerkt voor de Vatican Publishing Library, de verschillende congregaties, het Bambino Gesù Pediatric Hospital, de kunstboeken voor de Vaticaanse Musea en de Vatican Apostolic Library, evenals ander materiaal zoals boekjes voor de mis.

Uniek grafisch materiaal

De activiteit van de drukkerij wordt ook uniek gemaakt door de ambachtelijke traditioneel werkende boekbind afdeling Die werkt voornamelijk voor de prefectuur van de paus: rollen, bladgouddruk en boeken. Unieke kostbare voorwerpen, vaak bestemd voor de paus zelf of geschonken aan staatshoofden die in het Vaticaan zijn uitgenodigd.

De drukkerij La Tipografia Vaticana vind je niet in de Sint-Pietersbasiliek. Voor het printen moet je even de kerk uit. Een straatje om, maar het ligt wel binnen de muren van het Vaticaan.