Abonneren  Inloggen

Onvrede over de Ja-sticker

23 maart 2021

De Ja-sticker is vanaf 1 maart in gebruik genomen in een aantal gemeentes. Zo ook in Pijnacker-Nootdorp. Verschillende ondernemers hebben hun onvrede laten blijken over de invoering van de nieuwe Ja-sticker.

Één van hen is Jeroen van Dongen, eigenaar van Expert. Aan Telstar vertelt hij: “Dit is typisch een actie van mensen die van achter een bureau iets bedenken zonder goed na te denken over de consequenties en zonder ook eerst eens goed te overleggen met de mensen en de ondernemers voor wie het grote gevolgen kan hebben. Wij folderen het hele jaar door. 48 keer per jaar bezorgen wij een folder van vier tot acht pagina’s. Daar kan geen advertentie in een krant tegenop. Je kunt daarin nooit die productinformatie kwijt die je in een folder wel kunt laten zien. Uit onderzoek van de Expert-organisatie blijkt dat elf procent van onze omzet in bruingoed en witgoed – televisies, wasmachines, drogers en koelkasten – direct gerelateerd is aan de folder. Die folder is voor onze communicatie met de klanten van ontzettend groot belang. Voor veel klanten is dat het startpunt van hun ritje naar onze winkels.”

Omgekeerde wereld

Van Dongen laat aan Telstar weten dat hij dit de omgekeerde wereld vindt:  “Het oude systeem met de Nee Ja-sticker en de Nee Nee-sticker was/is goed. Mensen konden aangeven of ze ongeadresseerd drukwerk wel of niet wilden ontvangen. Dit is de wereld op z’n kop. En daar komt nog bij dat er nu meerdere systemen naast elkaar gaan bestaan zodat het heel rommelig wordt met al die verschillende stickers en hun boodschappen.” De Expert eigenaar is bang dat de Ja-sticker door veel mensen niet wordt gebruikt. Ook wanneer ze eigenlijk wel graag folders willen ontvangen. Doordat er minder mensen bereikt worden, zal de effectiviteit van folders teruglopen. 

Ondernemersvereniging

De Ondernemersvereniging Pijnacker Centrum heeft ook al aandacht gevraagd. Ze vrezen dat straks maar een beperkt aantal huishoudens nog folders in de bus krijgt, namelijk die groep mensen die heel bewust de Ja-sticker op de voordeur plakt. Jeroen Koers van BRUNA Pijnacker vindt dat de gemeentepolitiek te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van ondernemers/winkeliers en dat zij ook te weinig zijn betrokken bij de besluitvorming. Koers hoopt dat mensen toch de Ja-stickers zullen plaatsen op hun brievenbus, zodat folders effectief blijven.