Abonneren  Inloggen

Kartonplus stapt in verpakkingen met Koenig & Bauer Duran vouwplakmachine

16 april 2021

De installatie van een Koenig & Bauer Duran vouwplakmachine door Wifac opent voor Bas en Tom Lempsink de deuren richting de kansrijke verpakkingsmarkt. Ze zien volop mogelijkheden om zich met Kartonplus te onderscheiden met maatwerk in verpakkingen van vouwkarton.

Kartonplus

Kartonplus is een jong en energiek bedrijf in Enschede, opgericht door de twee Overijsselse broers Bas (26) en Tom (28) Lempsink. Ze willen de markt veroveren met een frisse en nieuwe kijk op verpakkingen van vouwkarton. Tom: “Geen lange levertijden en gigantische oplages, maar juist snel geleverd, aantallen op maat en persoonlijk contact. En: afspraak is afspraak.” Bovendien pakken ze de productie anders aan, legt Bas uit: “Voor Kartonplus is een doosje, sleeve of blisterkaart meer dan een verpakking. Het is een verlengstuk van een merkidentiteit en verhaal.”

Kartonplus werkt samen met etikettenproducent Label Plus, het succesvolle bedrijf van vader Bertjan Lempsink. Onder de opdrachtgevers groeit de vraag naar verpakkingen merkbaar. En Bas ziet de verpakkingsmarkt veranderen: “Bedrijven willen liever weg van plastic. Dat biedt allerlei kansen voor vouwkartonnen verpakkingen. Daar willen wij graag op inspelen.”

Ambitieuze plannen en investeringen

Om de ambitieuze plannen te kunnen realiseren, wordt er gericht geïnvesteerd in het machinepark. Behalve een nieuwe digitale pers en een stansmachine, installeert Kartonplus ook een Koenig & Bauer Duran vouwplakmachine in Enschede. Die doortastende aanpak past bij de filosofie van het bedrijf, legt Bas uit: “We produceren de verpakkingen van vouwkarton helemaal zelf en in eigen huis. Van het bedrukken tot het stansen en vouwen op de machines van Wifac. Onze machines zijn samen uitermate geschikt voor de productie van verpakkingen in kleine (1.000) en middelgrote (5.000/10.000/15.000) oplages.”

Koenig & Bauer Duran vouwplakmachine

Alles in eigen huis

Tom vult aan: “Kartonplus drukt digitaal en dit biedt vele voordelen. We hebben relatief weinig opstartkosten en kunnen klanten diverse bedrukkingen aanbieden voor een nette prijs. Daarnaast kunnen we variabel drukken en personaliseren, en op die manier elke verpakking voorzien van bijvoorbeeld een eigen naam, barcode, QR code of unieke productienummers.”

Met drukken en stanzen hebben de ondernemers, vanuit de labelproductie, genoeg ervaring. Maar de vouwplakmachine is nieuw terrein: “We zijn daarin prima begeleid door Wifac; een bekende leverancier voor ons, die ook een sterk merkenpakket voor de verpakkingsmarkt aanbiedt. Ook Koenig & Bauer Duran heeft gezorgd voor een uitstekende kennisoverdracht. We hebben al gezien wat de machine allemaal kan en dat geeft ons volop vertrouwen in het succes van Kartonplus.”

De volledige productieketen

De installatie van de vouwplakmachine bij Kartonplus in Enschede is de eerste in Nederland sinds Duran ruim een jaar geleden onderdeel werd van Koenig & Bauer. Die overname liet nog eens zien dat de verpakkingsmarkt zeer belangrijk is voor Koenig & Bauer: zo’n 70 procent van de groepsomzet wordt door deze markt gegenereerd. Behalve de drukpersen speelt ook de postpress, inclusief stansen, vouwen en lijmen, in die markt een onmisbare rol. Koenig & Bauer dekt de volledige productieketen en het complete proces.

Perfecte machine voor Kartonplus

Volgens Jaco Wandel (Wifac) is juist de Koenig & Bauer Duran vouwplakmachine goed op zijn plaats bij Kartonplus: “De machine is snel en eenvoudig in te stellen en daardoor bijzonder geschikt voor kleine en middelgrote oplages, terwijl de maximale bandsnelheid van 400 meter per minuut zorgt voor optimale capaciteit en productiviteit. De moderne zijaanleg, het state-of-the-art HHS lijm systeem en de afpersunit waarmee de producten strak en vlak worden afgeleverd, garanderen een kwalitatief hoogwaardige afwerking.”

De machine verwerkt karton van 200 tot 450 g/m2 en kan bovendien alle voorkomende sluitingen aan voor de productie van langsnaad dozen, autolock/crashlock dozen, conische dozen en dubbelwandige dozen. “Die enorme flexibiliteit is precies wat hier nodig is. Daarnaast kan Kartonplus uiteraard rekenen op 24/7 technische ondersteuning door Wifac.”

Bas en Tom Lempsink twijfelen er niet aan dat ze met Kartonplus, mede dankzij de samenwerking met Label Plus, klanten nog beter kunnen bedienen: “We kunnen de productie van hun etiketten en verpakkingen nu natuurlijk perfect op elkaar afstemmen. Dat maakt deze combinatie heel erg interessant.”