Abonneren  Inloggen

Onderzoek naar aandelenhandel Kodak-ceo

20 mei 2021

Kodak zegt dat het openbaar ministerie van New York heeft gedreigd een aanklacht in te dienen wegens vermeende handel met voorkennis. Intern onderzoek door advocatenkantoor Akin Gump Strauss Hauer & Feld geeft aan dat de wet geen basis geeft aan de dreigende claim.

De New Yorkse procureur-generaal Letitia James heeft gedreigd om het fotobedrijf Eastman Kodak en zijn ceo te vervolgen wegens vermeende handel met voorkennis, schrijft de New York Post. De verwachte rechtszaak is gericht op een aandelenaankoop door Jim Continenza, de topman van het bedrijf, voorafgaand aan een deal van $ 765 miljoen met de Amerikaanse overheid om ingrediënten voor medicijnen te produceren, meldt Kodak in haar kwartaalresultatenrapport.

Trump

De onthulling van Kodak gaat over dat vermeende schendingen verband hielden met de aankoop van 46.737 aandelen van Kodak door Continenza op 23 juni. Ongeveer een maand later kondigden Kodak en de Trump-regering een deal aan. Het bedrijf kon een lening van $ 765 miljoen krijgen onder de zogenoemde Defense Production Act voor de productie van medicinale ingrediënten die cruciaal zijn voor de bestrijding van de pandemie.

Aandeel van 2 naar 60 dollar

De verwachte rechtszaak gaat over meer dan 46.000 aandelen die op 23 juni door Jim Continenza zijn gekocht. De aankondiging stuwde de aandelen van het bedrijf omhoog van iets meer dan $ 2 per aandeel naar een piek van $ 60. Maar de aandelenkoers vertoonde al een dag eerder beweging, nadat Kodak de deal voortijdig had aangekondigd aan nieuwskanalen in de geboorteplaats van het bedrijf, Rochester. The Wall Street Journalmeldde destijds dat Kodak een vroege kennisgeving naar lokale verkooppunten had gestuurd - en vervolgens probeerde ze de verhalen en tweets te laten verwijderen totdat het formeel werd aangekondigd.

Onderzoek

De ontstane situatie bracht de Securities and Exchange Commission en verschillende congrescomités ertoe om de afhandeling van de deal te onderzoeken, evenals de twijfelachtige toekenning van aandelenopties aan Continenza en andere leidinggevenden voorafgaand aan de aankondiging. In 2020 was aangekondigd dat Kodak een federale lening zou krijgen om aan geneesmiddelen te werken, maar de deal werd later geschrapt. Begin augustus zei de federale regering dat ze de deal stopte toen toezichthouders verdachte handelsactiviteiten onderzochten.

Niet in strijd met effectenwet

Kodak schakelde vorig jaar het DC-advocatenkantoor Akin Gump Strauss Hauer & Feld in om een ​​interne beoordeling uit te voeren, waaruit bleek dat de transacties van Continenza niet in strijd waren met het bedrijfsbeleid of de effectenwetten. Het advocatenkantoor vond echter wel 'hiaten' in het beleid van het bedrijf met betrekking tot handel met voorkennis, maar geen enkele had specifiek betrekking op de transacties van Continenza. In de onthulling van afgelopen maandag zei Kodak dat Continenza's aandelentransacties plaatsvonden tijdens een acceptabele "open window"-periode.

Dreigende claim niet ondersteund door de wet

Het voegde eraan toe dat de transacties vooraf waren goedgekeurd door de general counsel van Kodak. Volgens een interne beoordeling van het bedrijf waren de aandelenhandel van Jim Continenza niet in strijd met de effectenwetgeving. Continenza heeft nooit aandelen Kodak verkocht, voegde het bedrijf maandag toe. ‘Het bedrijf beschouwt de dreigende claim als niet ondersteund door de wet of feit en is van plan zichzelf krachtig te verdedigen tegen de dreigende claim als deze wordt ingediend’, zei Kodak in de openbaarmaking. Het kantoor van de procureur-generaal van New York heeft het verzoek om commentaar van The Post niet beantwoord.