Abonneren  Inloggen

Praktijk-studiedag bij Koninklijke Joh. Enschedé

25 juni 2021

Op 18 juni vond er een eerste praktijk-studie dag plaats met leerlingen, aangesloten zijn bij het leer-werktraject (BBL) van GOC, in samenwerking met waardedrukker Koninklijke Joh. Enschedé.

De leerlingen maakten kennis met de geschiedenis van grafisch Nederland met als uitgangspunt de Tentoonstelling “Drukkerij van Waarde” van de Koninklijke Joh. Enschede en kregen een “praktijk” rondleiding bij de productie van de Koninklijke Joh. Enschede in Haarlem.

Kluizen

De start was in de garage “de Appelaar”, voorheen de kluizen van de Koninklijke Joh. Enschede. Via het historische gebouw van de Koninklijke Joh. Enschede en de uitleg over de grondleggers van dit instituut werd de route vervolgd naar de tentoonstellingsruimte in het Noord Hollands Archief. Het hele archief van de sinds 1703 bestaande drukkerij staat in het Noord Hollands Archief. Meters en meters archief. Denk aan drukwerk, drukpersen, gereedschappen, letters, matrijzen, ontwerpen van bankbiljetten, postzegels en eerste drukken.

Beveiliging van bankbiljetten

Tijdens de rondleiding vertelde Marcel Klok (op de foto, met wit overhemd), head of procurement en regional sales director bij Koninklijke Joh. Enschedé over de grondleggers van Enschedé en hoe het bedrijf internationaal zo’n succes werd en nog steeds is. Ook kwam er antwoord op de vragen: Hoe werkt het in een lettergieterij en hoe snijd je letters? Hoe werd de nog bestaande “Oprechte Haerlemse Courant” gemaakt? De erfenis van Oxenaar en Drupsteen als het gaat om de laatste gulden biljetten en de vraag: Hoe doe je dat eigenlijk, bankbiljetten ontwerpen? Leuk weetje: een muziekschrift was de basis voor de eerste beveiliging van bankbiljetten.

Augmented Reality

Na deze rondleiding bezocht de groep in “de Waardepolder” in Haarlem het zwaar beveiligde gebouw van de Koninklijke Joh. Enschede. Klok vertelde over de vele innovaties van Koninklijke Joh. Enschede om een brug te maken naar de nieuwste ontwikkelingen op grafisch en media gebied waar de Koninklijke Joh. Enschede nu mee bezig is. Er werd een inkijk gegeven in de ontwikkelingen op het gebied van Augmented Reality, Virtual Reality en Artificial Intelligence in combinatie met drukwerk.

Plaatdruk

En er is gesproken over huidige projecten en vraagstukken over koppeling tussen drukwerk en media en toepassingen op het gebied van beveiliging, digitalisatie en drukwerk. De leerlingen kregen in de drukkerij info over specifieke technieken zoals plaatdruk/Intaglio en Iris druk. Op de Design & Origination afdelingen werd uitleg over Direct Laser Engraving Technology (DLE), Colormanagement en andere pre press technieken.

In Q3 21 zal een nieuwe groep via het GOC deze praktijkdag beleven. Voor meer info over rondleiding en praktijk studie: m.klok@joh-enschede.nl