Abonneren  Inloggen

Papierprijzen en -leveringen onstuimig

1 juli 2021

De kosten voor oud papier en pulp zijn sterk gestegen. Ook transport- en energiekosten stijgen. Leveranciers berekenen deze door in hun prijzen. Alle Europese producenten van grafisch papier hebben hun prijzen inmiddels verhoogd, zo meldt PaperChainManagement.

Prijsverhogingen

Leveringen zien prijsverhogingen van € 60 tot € 90 per ton. PaperChainManagement geeft aan dat zelfs lopende afspraken soms opnieuw worden besproken. Papierleveranciers kunnen hun product niet langer leveren onder de kostprijs.

Verpakkingsindustrie

De fabrieken die de productie van grafisch papier afbouwen, zetten deze veelal om in de productie voor de verpakkingsindustrie. Zo wordt de papierfabriek van Stora Enso in Sachsen Duitsland omgebouwd en zullen zij daar 300.000 ton productiecapaciteit voor de verpakkingsindustrie realiseren. Ook Norske Skog laat een machine in Golbey (Frankijk) ombouwen, waarmee 550.000 ton productiecapaciteit naar de verpakkingsindustrie gaat. Door deze verschuivingen groeit de vraag naar papier. Met meer concurrentie voor papierleveringen zal de zekerheid voor die leveringen ook afnemen.

Leveringen papier

In onderstaande grafiek van PaperChainManagement is het verschil te zien tussen de leveringen aan West-Europa van de eerste vijf maanden van 2020 en die van 2021. Alleen boekpapier geeft momenteel een (sterke) groei weer in leveringen. PaperChainManagement meldt dat bij LWC de offset nog circa 5% achterligt op 2020 en de diepdruk zelfs 13%.

Leveringen aan West-Europa ©PaperChainManagement

Bron: PaperChainManagement