Abonneren  Inloggen

Label Plus en Kartonplus: dubbele verpakkingsverrassing

24 augustus 2021

2 voor de prijs van 1. Met zo’n voordeelgevoel reed hoofdredacteur Robbert Delfos terug uit Enschede. Een bezoek aan Labelplus gaf al een efficiency-eye opener met een grote flexibiliteit dankzij het uitgebreide machinepark. En het familiebedrijf van Bertjan Lempsink bleek net een nieuwe verpakkingstak uit de grond te hebben gestampt. De zonen Bas en Tom Lempsink startten inpandig recent hun eigen bedrijf Kartonplus voor vouwkartonnen verpakkingen. Handig, zo’n familiebedrijf met korte lijnen. En helemaal handig als je beide productsoorten in dezelfde kleur nodig hebt.

Bertjan Lempsink, eigenaar Labelplus

Kettingformulierendrukker

Wat ooit begon als kettingformulierendrukker met veel grafische bedrijven als klant is in het begin van dit decennium succesvol omgeturnd tot labeldrukker die met name levert aan familiebedrijven die labels op hun producten aanbrengen. ‘In die tijd realiseerde ik mij dat de technologische ontwikkeling je grootste concurrent is,’ zegt Labelplus-eigenaar Bertjan Lempsink. ‘De digitalisering verandert alles voor alle grafische bedrijven. Segmenten verdwijnen, maar het biedt ook perspectief. Wij produceren ook al vele jaren met plezier op digitale labelpersen. Met onze korte-lijnen organisatie en die beide druktechnieken voldoen wij aan de wens in de markt. Ons USP is niet voor niks: snel leveren tegen een scherpe prijs. Bij ons is het heel normaal om binnen enkele dagen te leveren.’

De nu 45 man tellende onderneming heeft nog wel zo’n kettingformulierenpers staan, maar de bijna 10 miljoen omzet bestaat bijna geheel uit labelproducties. ‘Op jaarbasis drukken wij zo’n 25.000 label-orders.’ Wat opvalt als je als druktechniek-liefhebber over de productievloer loopt, is dat offset de klok slaat bij deze smalbaanproducties met 1 Nederlandse Gazellepers, 1 Japanse Ukita-pers en 4 Franse Codimagpersen.

Een aantal smalbaan rotatiepersen bij Labelplus is voorzien van de zogenoemde translatieve druktechniek, waardoor de drukker onafhankelijk van de cilinderomvang van de machine efficiënt afwijkende formaten kan produceren. ‘De snelheid van orders wisselen is belangrijker dan de maximum draaisnelheid van de pers.’

Nieuwe offsetpers

‘Die laatste krijgt binnenkort gezelschap van een gloednieuw broertje,’ aldus Lempsink. ‘Een Codimag 420 Aniflow. Wij kiezen voor droog-offset, omdat de offset productiemethode flexibeler en eenvoudiger is dan bijvoorbeeld flexodruk. En de afdrukkwaliteit is beter. In vergelijking met flexodruk bereik je een groter kleurenpalet. Met die machines is het mogelijk om in 1 run 6 verschillende kleuren te drukken en af te dekken met een laklaag. Ook kan er hotfoil worden aangebracht. Alle machines zijn voorzien van UV- en infrarooddroging. De maximale breedte van het te bedrukken materiaal is 400 millimeter per run.’ De meeste machines zijn voorzien van droog offset-techniek (zonder vochtwerk, red.) ‘Dat geeft een nog intensere kleurdiepte, je bent sneller op kleur en je hebt minder inschiet.’ Labelplus werkt in 2-ploegendienst. En dat geldt ook voor de 2 digitale productiemiddelen, de Xeikonpersen, die geschikt zijn voor kleinere oplagen en producties die gepersonaliseerd worden en/of unieke codes nodig hebben. Klanten kunnen labels op rol of plano krijgen.

Werken zonder planning

Lempsink en hoofd orderbegeleiding Willem van ’t Spijker hebben bij Label Plus beiden hun werkplek tussen de andere orderbegeleiders om zo invulling te geven aan hun eigen inzicht in efficiency. ‘Zo horen we constant van elkaar wat er speelt. Dat geeft transparantie.’ En dan volgt een verrassende uitspraak: ‘We hebben geen planning. Van alle orders is de leverdatum bekend. Iedere drukker kan zelf bepalen welke orders hij pakt, in een slimme kleur- en mediavolgorde.’ Van ’t Spijker: ‘Zolang het maar op tijd af en goed gedrukt is. Wij willen ons daar zo min mogelijk mee bemoeien.’ Bij Label Plus draait het duidelijk op korte lijnen en eigen verantwoordelijkheid.

Translatieve druktechniek

Lempsink: ‘Label Plus heeft een platte organisatie, waarbij elke afdeling, maar ook elke machine, een eigen app heeft. Onderling communiceren we ook via app’s.’ Speciaal voor de liefhebbers: Nog een ander efficiency-element mag niet onbenoemd blijven. Een aantal van de persen is voorzien van een bijzonder efficiency-bevorderende techniek. ‘We noemen dat translatief. Een soort vering op de papier/mediabaan. Daarmee ben je als drukkerij niet afhankelijk van de cilinderomvang. Dankzij zo’n automatisch terugschakelsysteem kan je ook kortere drukvormen dan de cilinderomvang normaal zou toelaten efficiënt aansluitend achter elkaar drukken. Door de algehele krimp van oplages is de snelheid van de machine minder belangrijk dan het snel kunnen wisselen van orders. Het draait bij onze klanten om maximale flexibiliteit.’

Vouwkarton producties

Zoals gezegd heeft technologische ontwikkeling impact op markten. Eén van de markten waar die innovatie invulling geeft aan de actuele wens van klanten is de verpakkingsmarkt. Eind 2020 startten twee van Bertjan’s zonen, Bas en Tom, na eerst hun studies te hebben afgerond en ervaring elders te hebben opgedaan, inpandig hun eigen onderneming Kartonplus. Het grafische vak is hen niet onbekend. Ze zijn van kinds af aan in de zaak van pa te vinden geweest en hebben ook aan machines gestaan. Tom: ‘Wij zien een vraag-verandering in de markt naar kleine, en meer unieke, oplagen vouwkarton-producties en kortere levertijden.’

Bas (l) en Tom lempsink, eigenaren van Kartonplus, en Willem van ’t Spijker, hoofd orderbegeleider bij Labelplus, naast de rotatiestansmachine en voor de vouwplakmachine bij Kartonplus.

Duurzaamheid

‘Tegelijk hoor je de roep om duurzaamheid. Ook daaraan geven wij gehoor met onze productiemethoden. Met onze digitale drukpers hebben wij geen inschietvellen en weinig afval. Die pers gebruikt voedselveilige toners en heeft geen extra toevoegingen van chemicaliën nodig. Zodoende komt ons karton niet in aanraking met oplosmiddelen en wordt er minder C02 uitgestoten. Tijdens het drukproces kiezen wij bewust voor een dispersielak op waterbasis. Dit is een manier van drukken die weinig voorkomt, maar heeft als voordeel dat er tienduizenden liters per jaar worden bespaard. We zijn FSC gecertificeerd. Ons proces is helder in te zien voor iedere klant. En ons afval wordt gerecycled.’

Digitaal vouwkarton bedrukken

Het aantal productsoorten dat Kartonplus levert is omvangrijk. Dat gaat van vouwdozen zoals autolock bodem met klepsluiting, Zweedse bodem met klepsluiting, klepsluiting bodem en deksel, eurohanger met klepsluiting tot en met een sprinterdoos/lockdoos. Maar ook andere producties worden al geleverd. Bas: ‘Denk maar aan brievenbusdozen, sleeves, hangtags, blisterkaarten en bonbondoosjes.’ Na het nodige onder- en uitzoekwerk namen de jonge mannen een grote stap en investeerden stevig in een digitaal drukproces, gevolgd door efficiënte nabewerkingsapparatuur. Een slimme stap, want deze aan Labelplus gelieerde activiteit biedt een extra service aan Labelplus-klanten, maar lokt ook bedrijven waarmee nog geen zaken werden gedaan. ‘De helft van onze recent verworven klanten is nieuw. Eén van de andere synergievoordelen van zowel label- als vouwkartonproductie onder één dak is de onderlinge kleurafstemming voor klanten die vanuit beide technieken producten nodig hebben.’

Diverse orders vanaf 1 rol

Er wordt digitaal gedrukt op een Xeikon 3500 smalbaan rotatieprinter. Bas: ‘We draaien tot 350 grams vouwkarton.’ Ook hier is weer een mega-efficiënt aspect te vinden. Bas: ‘Wij noemen dat de variabele afslag. De Xeikon digitale drukpers drukt vanaf de rol. De operator hoeft vanwege de digitale orderwisseling geen platen te wisselen. De orders met gelijke kartonsoort worden aansluitend op dezelfde rol gedrukt. En elke afdruk kan uniek zijn met bijvoorbeeld oplopende bar- of QR-codes of genummerde productiecodes. De aan de pers gekoppelde snijmachine kan productafhankelijk velformaten snijden. Zo produceren wij efficiënt vanaf 1 rol in 1 run een grote variatie aan orders.’

De Xeikon digitale drukpers bij Kartonplus kan tot 350 grams vouwkarton bedrukken vanaf de rol. De operator hoeft vanwege de digitale orderwisseling geen platen te wisselen. De aan de pers gekoppelde snijmachine kan productafhankelijk verschillende velformaten snijden. Zo kan Kartonplus efficiënt vanaf 1 rol in 1 run een grote variatie aan orders produceren.

Rotatief stansen

Ook investeerden de mannen in een Bograma rotatiestansmachine. Ook weer een efficiënte machine. De dunne aluminium stansvormen bestaan uit een vader en een moedervorm. De vellen glijden daar doorheen waarbij ze rotatief, ofwel doorlopend zonder stilstand en zonder harde klappen zoals bij vele andere machines, gestanst worden. De laatste investering is ook een bijzondere. Kartonplus is de eerste onderneming in Nederland die een Koenig & Bauer vouwplakmachine in gebruik nam. De vaart zit er in. Na eerst personeel ‘geleend’ te hebben bij Labelplus, zijn inmiddels de eerste eigen personeelsleden aangenomen.

Meer lezen?

Dit artikel, geschreven door hoofdredacteur Robbert Delfos, komt uit ons magazine. Meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan eens een proefabonnement!

Neem een proefabonnement