Abonneren  Inloggen

“Optimaal resultaat bij elk project”

6 december 2021

Zwaan Lenoir in Wormerveer is recent overgestapt op een nieuw computer-to-plate-systeem van Agfa. De configuratie bestaat uit een Avalon N8-90E-plaatbelichter en een Arkana 125-plaatprocessor voor de verwerking van Energy Elite Eco-drukplaten.

Ecologisch verantwoorde productie

Marco Zwaan nam in 1999 het bedrijf van zijn vader over en bouwde het samen met zijn twee broers uit tot een succesvolle grafische onderneming. In 2019 bundelden zij de krachten met Drukkerij Lenoirschuring, die net als Zwaan Printmedia met de Apogee-workflow, Agfa-plaatbelichter en -offsetplaten werkte. Directeur en eigenaar Marco Zwaan: “Wij streven ernaar zo milieuvriendelijk te produceren. Het onlangs aangeschafte computer-to-plate-systeem van Agfa past prima in onze ‘groene’ wijze van produceren.”

Agfa-configuratie

De Agfa-configuratie bestaat uit een Avalon N8-90E-plaatbelichter met een Arkana 125-plaatprocessor voor verwerking van Energy Elite Eco-platen. Met de plaatbelichter wordt een hoge kwaliteit van het drukbeeld over het gehele plaatoppervlak (8-up) gerealiseerd. De plaatprocessor is chemiearm en spoelen met water is niet nodig. De Energy Elite Eco-platen van Agfa zijn positief werkende drukplaten. Marco Zwaan: “De combinatie van Agfa’s Sublima-rastertechnologie, de mogelijkheid tot toepassing van CristalRaster III en de expertise van lithograaf Marco Kokkelkoren, zorgt ervoor dat wij bij elk project een optimaal resultaat behalen.”

Lithograaf Marco Kokkelkoren bij de nieuwe plaatbelichter van Agfa Offset

Inspiratiekamer

In de zogeheten inspiratiekamer van Zwaan Lenoir zijn vooral veel boeken te bewonderen, zoals zes notitieboekjes van Artis met een verschillende boomschorsafbeelding in kleur, uitgevoerd in druk-op-snee (de afbeelding loopt door op alle drie de zijkanten). Dit soort werk is een van de specialisaties van het bedrijf. Klanten kunnen zich laten inspireren door talloze voorbeelden van diverse opdrachtgevers, waaronder musea als het Rijks, Van Gogh, Cobra en Anne Frank. Voor laatstgenoemde produceerde Zwaan Lenoir een bijzondere uitgave van het dagboek van Anne Frank met als titel “Dromen, denken, schrijven”. Elk van de zeven taaluitgaves heeft zijn eigen pms-kleur en de beeld-, dagboek- en tekstkaternen verschillen in papiersoort en uitvoering.

Wederzijds vertrouwen

Marco Zwaan: “Drukwerk met een ultieme kwaliteit bereik je door samen te werken met de opdrachtgever. Wij presteren op ons best als er een wederzijds vertrouwen ontstaat. Aangeleverd beeldmateriaal ontvangen wij bijvoorbeeld graag in RGB in de hoogste kwaliteit. Door de juiste profielen toe te passen zijn wij in staat het optimale resultaat te bereiken op elke gekozen papiersoort. Het nieuwe computer-to-plate-systeem van Agfa Offset maakt het ons makkelijker de gevraagde constante hoge kwaliteit te blijven leveren.”

Bron: Agfa