Abonneren  Inloggen

Mooiste boekomslagen van 2021

14 januari 2022

De roman Noem geen namen van Astrid Sy heeft met meer dan 20 procent van de stemmen de verkiezing van de tiende editie van het Mooiste Boekomslag 2021 gewonnen. Het omslag is met de hand getekend door Mark Janssen en daarna vormgegeven door Nanja Toebak.

Op nummer twee eindigde In mijn mand van schrijfster Lieke Marsman, ontworpen door Janine Hendriks, naar een idee van Lieke Marsman. De derde plek is voor Noord van Marieke ten Berge en Jesse Goossens, geïllustreerd door Marieke ten Berge en ontworpen door Marc Suvaal.

Een goed omslag zegt iets over de inhoud van het boek. Daarom riep Libris deze verkiezing in 2012 in het leven. Lezers kiezen uit een shortlist van twintig titels of kunnen zelf een boek nomineren. Met hun stem maken ze kans op een Boekenbon ter waarde van € 50,-. In totaal stemden ruim 3100 lezers via Libris.nl op hun favoriete omslag.

Eerste kennismaking

‘Het winnen van deze prijs is de verdienste van zowel de auteur, de vormgever, als de uitgever. De klant in de winkel kiest voor een boek dat aantrekkelijk is, en het omslag is dan vaak de eerste kennismaking,’ zegt Marcel de Groot, Marketing Manager van Libris. ‘Zodra een klant het boek vastpakt, is het bijna al verkocht.’

‘Een goed boekomslag maakt een boek nog beter,’ vindt ook Jan Peter Prenger, inkoper bij Libris. ‘Tenslotte is een boek meer dan alleen een stapel papier met tekst erop: boekomslag en vormgeving zijn onlosmakelijk verbonden met de inhoud.’

Bron: Libris